A sikeres vállalkozók titkai

Szerző: | 2022. 01 17. | Blog

Ha sikeres vállalkozásokat figyelünk meg, láthatjuk, hogy a vezetőjük általában egy karizmatikus, eltökélt személy, aki a szakértelme mellett kitartó és céltudatos, gondoskodó, mégis határozott, nyitott és alapvetően optimista. Hogyan válhat egy kezdő vállalkozóból sikeres vezető – hogyan vezetheted sikerre a szalonod?

Tudatos tervezés, konkrét célok

Ahhoz, hogy egy vállalkozás valóban sikeres lehessen, elengedhetetlen a tudatos, stratégia alapú tervezés, a konkrét célkitűzések.

Mielőtt szalonnyitásba vágnál, javasoljuk, hogy kezdj egy piackutatással. Nézz szét azon a környéken, ahol dolgoznál:

Vannak más szalonok? 

Milyen szolgáltatásaik vannak?

Te miben tudnál többet/mást nyújtani?

A konkurenciádnak milyen a megjelenése? Jelen vannak online?

Ha ezekre a kérdésekre biztosan tudsz válaszolni, érdemes írni egy üzleti tervet. Ma már nincs szükség 15-20 oldalas dokumentációra, bárhol elérhetőek az úgynevezett one-page, vagyis egyoldalas üzleti terv sablonok, amik segítenek egy picit rendszerezni a teendőket és lehetőségeket az indulás előtt.

a-sikeres-vallalkozok-titkai-2

TIPP: Ha nyitott vagy rá, érdemes szakember segítségét kérni az üzleti tervezésben, hiszen egy külső szem gyakran teljesen új nézőpontokat tud behozni, illetve motiválhat és inspirálhat is. Ha szeretnéd, mi is segíthetünk!

Kapcsolatépítés

Ahhoz, hogy az üzleti életben és a szakmádban sikeres legyél, rendkívül fontos a kapcsolatépítés – akár személyesen, akár online. Amennyire lehet, vegyél részt képzéseken, konferenciákon, csatlakozz szakmai csoportokhoz. Érdemes induló vállalkozásként egy partnerprogramhoz is csatlakozni, hiszen itt nemcsak egy szakmai, hanem egy vállalkozói közösség részévé válhatsz.

Arról, hogy megéri-e partnerprogramhoz csatlakozni már a legelején, itt írtunk bővebben:

Folyamatos fejlődés

Ahhoz, hogy valóban jó vezető légy, elengedhetetlen, hogy magadat is vezesd – a szó mentális és lelki értelmében. Egy jó vezető, jó szakember is holtig tanul, nagyon fontos, hogy folyamatosan fejleszd mind a szakmai tudásod, mind a személyiséged.

Amint abbahagyod a tanulást és az önfejlesztést, a vállalkozásod sem fejlődik tovább.

a-sikeres-vallalkozok-titkai-3

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott vezető legyél, harmóniában kell lenned önmagaddal. Ez persze a mindennapokban nehéz, de időről időre szánj időt arra, hogy átgondold, hogyan állsz most, elérted-e a céljaidat. Ha nem, miért, ha pedig igen, mit tanultál belőle, mit és hogyan szeretnél elérni legközelebb.

Ha az újévet sikeres vállalkozóként szeretnéd indítani, érdemes minél hamarabb elkezdeni a tervezést és a tanulást. Az oldalunkon rengeteg inspirációt és hasznos információt találsz, ha pedig személyre szabott üzleti segítséget kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot!